


Röportaj: Emre Barlas ÖN, MSc
Değerli Tuna okuyucuları, bu sayı ile Avusturya’ da okumuş ya da Avusturya ile bağı olan bilgisayar ya da enformasyon sistemleri alanında uzmanlaşmış kişilerle onların mesleklerini tanıttığımız bir söyleşi dizisine başlayacağız. Önceki sayılarda yaptığımız gibi bu söyleşiler sadece yazılı olmayacak aynı zamanda QR kod ile ulaşabileceğiniz podcast şeklinde olacaktır. Bu sayıda ilk olarak sizleri öğrenimini Avusturya’da tamamlamış IT destek mühendisi Barlas ÖN ile tanıştıracağız.
IT destek mühendisleri ne yapar?
Destek mühendisleri IT hizmet yönetimi organizasyonunun bir parçasıdır. Temel görevi ise teknik anlamda oluşan hataların tespiti ve giderilmesi üzerinedir. Genelde sistemde hata oluştuğu zaman sistem size bir hata kodu çıkarır. Kullanıcı için bu hata kodları çok bir anlam taşımasa da destek mühendisleri için sorunun çözümü adına bir ipucudur. Ama bazı durumlarda ilk kez karşılaşılan hatalar oluyor ya da sistem hata kodu çıkarmakta başarısız kalıyor. Bu durumda eğer uygulama veya yazılım kaynaklı bir hata ise kaynak kodunu debug (hata ayıklama) ederseniz. Hatanın temelini kod düzeyinde tespit ettikten sonra bunu dokümanlar ve düzeltilmesi için genelde yazılımcılardan oluşan ikinci seviye destek organizasyonuna yönlendirirsiniz. Bazı durumlarda ise debug etmeye gerek kalmaz. Sistem loglarını inceleyerek sorun tespit edilebilir.
Şimdi en can alıcı sorumuza gelelim. Sen ne yapıyorsun?
Ben veri bankası üzerinde çalışan bir uygulamaya teknik destek vermekteyim. Aynı zamanda yıllardır bu uygulama üzerinde çalıştığım için o alanda dünya çapında bilgiyi yöneten eksperim. Gün içerisinde yukarıda bahsettiğim gibi sık sık siyah ekranlar önünde kod ya da log okumaktayım. ERP alanında hizmet veren bir firmada çalıştığım için gün içerisinde oldukça kompleks problemlerle karşılaşmaktayız. Her ne kadar kompleks olsa da bir dedektif edasıyla sorunları çözmekteyiz ya da bugların düzeltilmesi için yazılımcıların işini kolaylaştırmaktayız. Tabi tek işimiz bu değildir. Karşılaştığımız her yeni sorun asılında benim için yeni bir projedir ve yeni bir öğrenme imkanıdır. Eğer bir kullanıcı ya da müşteri bir sorunla karşılaşıyor ise başka bir müşteri de bu sorunla karşılaşabilir. Bu durumda tecrübeyi paylaşmak da önemlidir. Bu yapmanın en güzel yolu ise edinilen tecrübenin dokümanlaştırılması ve diğer çalışanlara aktarılmasıdır. Bu sayede başka bir müşteri aynı hata ile karşılaştığında sizin ya da diğer bir çalışanın sıfırdan analiz yapmasına gerek kalmaz. Bu sebeptendir ki teknik becerinin yanı sıra bilgi yönetimi de esastır.
IT destek mühendislerinde ne gibi teknik özellikler aranır?
İlk olarak, programlama bilginiz olması gerekir. Daha önce en az bir programlama dili ile haşır neşir olmanız önemlidir. Yazılımcı düzeyinde olmanız gerekmez. Burada önemli olan okuduğunuzu anlamanız ve temel olarak debug etmeyi bilmeniz gerekmektedir. HTML, CSS gibi dilleri de bilmek kişinin avantajına olacaktır. Daha önce de bahsettiğim gibi dokümanlama önemlidir. O yüzden bilgiye ve yönetimine değer vermelisiniz. Konuşmamın başında IT destek mühendisleri aslında hizmet yönetiminin bir parçasıdır demiştim. IT hizmet yönetiminin normları ya da frameworkleri bulunmaktadır. Firmalar kendi organizasyonlarına yönelik uygun yöntemi seçerler. En yaygın olanı ise ITIL’dir (bilgi teknolojisi altyapı kütüphanesi). Bu alanda sertifika almak ya da en azından üniversitede eğitimini almak çalıştığınız organizasyona daha rahat adapte olabilmenize yarayabilir.
Gerekli sosyal beceriler nelerdir?
Bu alanda çalışanlar kesinlikle çözüm odaklı ve müşteri odaklı olmalıdırlar. Özerk çalışmaya oldukça yatkın olmalısınız ama aynı zamanda takımınızın bir parçası olduğunuz için paylaşımcı da olmalısınız. Soruna sorunla yaklaşmak yerine her zaman çözümle yaklaşmak gerekmektedir. Müşterilerin sistemlerinde bir anda oluşan hatalar olabilir ve bir an önce çözüm bekleyen sorunlar şirketlerde finansal hasarlara sebep olabilmekte. Bu gibi durumlarda sosyal becerileriniz önem kazanır. Her şeyden önce stresi çok iyi yönetmelisiniz ve müşterilerinizle ya da kendi çalıştığınız firmada böyle bir durum gerçekleşirse yöneticilerinizle sağlıklı iletişim kurabiliyor olmalısınız.
Bu mesleği yapmak isteyen gençler hangi bölümde okumalılar?
Ben işletme enformatiği (eng. Information Systems Management) okudum ve yüksek lisansını yaptım. Ama bu belli bir bölümden mezun olmak zorundasınız anlamına gelmez. İçerisinde programlama olan ya da mantığının öğretildiği bir bölümden mezun olmak ya da üniversite mezunu olmasanız bile bilgi sistemleri üzerinde kendinizi yetiştirdiğiniz takdirde bu mesleği yapabilirsiniz. Bu aslında tamamıyla yeterlilik ve istek meselesi.
Bu mesleğe yeni başlamış ya da iş arama evresinde olan gençler için neler önerirsiniz?
Gençler için tavsiyem öğrenmeye her daim açık olmaları, değişen ve gelişen teknolojilere karşısında güncel kalmalılar. Özellikle IT dünyasındaysanız teknolojik yenilikler ardı arkasına gelmekte. Bu alanda öğrenme hiç bitmemekte bu yüzden firma tercih ederken çalışanına yatırım yapan firmayı tercih etmeye çalışsınlar. Ayrıca iş ilanlarını belirli aralıklarla gözden geçirmek, sektördeki gelişmelerin farkına varmak ve ihtiyacı kavramakta oldukça etkin bir yöntem.
Barlas Bey bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Böylelikle dergimizin ilk podcastını gerçekleştirmiş olduk. Darısı artık nice yayınlara diyelim.
Henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz yapın.