Tuna Dergi
Satrancın yeşerdiği şehir, Viyana Satrancın yeşerdiği şehir, Viyana
OZAN ÇAPAN karsiyakasatrancmerkezi@gmail.com Merhaba sevgili Tuna dergisi okuyucuları, Dergimizin bu sayısından itibaren bu köşeden satranç ile ilgili haberler, etütler, oyunlar ile karşınızda olacağım. Derginin... Satrancın yeşerdiği şehir, Viyana

OZAN ÇAPAN
karsiyakasatrancmerkezi@gmail.com

Viyana açılışı

Viyana açılışı

Merhaba sevgili Tuna dergisi okuyucuları,
Dergimizin bu sayısından itibaren bu köşeden satranç ile ilgili haberler, etütler, oyunlar ile karşınızda olacağım.
Derginin satranç tarihinin ünlü turnuvalarının gerçekleştiği, kafelerinde satranç oynandığı bu şehirden, sanat şehri Viyana’dan “merhaba” demesi ne güzel!
Bu nedenle bu sayının konusu bu olacak.
Viyana, satranç tarihinin en önemli şehirlerinden birisi olmuştur. 1920 yılında kurulan Avusturya Satranç Federasyonu, Dünya Satranç Federasyonundan bile önce kurulmuştur. (FIDE kuruluşu 1924) Viyana Satranç kulübünün oluşumunun 1850’li yıllara dayandığı düşünüldükçe bunun tesadüf olmadığı anlaşılır. Viyana, satranç tarihinin önemli turnuvalarını organize etmiştir. 1873 yılında dönemin en güçlü satranç oyuncularının katıldığı turnuva ilk akla gelendir. Devamında 1882, 1898, 1910 turnuvaları da dönemin ustaları için büyük buluşmalar olmuştur. Halen günümüze kadar birçok turnuva organizasyonu ile bu geleneksellik takip edilmiştir.
Lasker – Schlechter arasında 1910 yılında yapılan dünya satranç şampiyonasının bir bölümü de bu şehirde düzenlenmiştir. Birçok satranç ustası bu şehirde doğmuş ve yetişmiştir. Dünya Satranç şampiyonuyla ve dönemin en güçlü oyuncularıyla kafelerde oynamak her şehre nasip olmayan bir ayrıcalıktır. Romer Café, Café L’Express, Café Central, Café Rebhuhn… gibi yerler sanatçılar, yazarlar, müzisyenler, ressamlar ve satranççıların uğrak yerlerinden bazıları idi.

Türk, bir masa ve bir insan modelinden oluşan sahte bir mekanik satranç oyuncusu (otomat). İmparatoriçe Maria Theresa'nın hizmetinde çalışan mekanikçi Wolfgang von Kempelen tarafından yapılmıştır.

Türk, bir masa ve bir insan modelinden oluşan sahte bir mekanik satranç oyuncusu (otomat). İmparatoriçe Maria Theresa’nın hizmetinde çalışan mekanikçi Wolfgang von Kempelen tarafından yapılmıştır.

Satranç literatüründe çok az bir şehre nasip olacak şekilde kendi ismiyle anılan bir açılışı bile vardır. (Viyana Açılışı 1 e4 e5 2 Ac3)
Baron Wolfgang von Kempelen (1734-1804) tarafından tasarlanan “Turk” isimli satranç otomatı bu şehirde gösterilerine başlamış. O, dönemin ünlü kişileriyle oyun oynayarak ününü kıta dışına bile duyurmuştur.
Bu derece güçlü bir birikimi olan şehrin, günümüzdeki en önemli turnuvası 17-24 Ağustos 2019 tarihleri arasında 972 sporcu ile Viyana Belediye Sarayı’nın geleneksel Festival Salonunda gerçekleşti.
Güçlü toplum, güçlü bireylerden oluşur. Başarılı olmak için uğraşılan konuya inanmak, sevmek ve kendini adamakla mümkün olabilir. Özellikle küçük yaştan itibaren çocuklarımızı sanata ve spora yönlendirelim.

Avrupa’nın bu en önemli sanat ve kültür şehrinde satranç öğrenmeye, satranç kulüplerine ulaşmaya ve satrancınızı geliştirmeye ne dersiniz? Bunun için şu adreslerden bilgi alabilirsiniz.
Haus des Schachsports – Wiener Schachverband
+43 664 2039120
office@chess-vienna.at
Marathonweg 14, 1020 Wien
Büyük bir satranç geçmişine sahip bu şehir, bizler için görülmesi gereken büyüleyici bir yer. Yaşayanlarına ise büyük fırsatlar sunuyor.
Bugün satranç oynamak için güzel bir gün!
Saygılarımla.

GÖRSEL KAYNAKLARI:

  • Viyana açılışı – http://satrancarsiv.blogspot.com/2012/02/viyana-partisi.html
  • Türk, bir masa ve bir insan modelinden oluşan sahte bir mekanik satranç oyuncusu (otomat). İmparatoriçe Maria Theresa’nın hizmetinde çalışan mekanikçi Wolfgang von Kempelen tarafından yapılmıştır.
  • Manşet görselinin kaynağı: https://www.vienna-chess-open.at/

Henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir